Monday, April 21, 2014

PATLICAN BEĞENDİLİ BEYTİ



















MALZEMELER

 




Köfte için;

500 gram yağlı köftelik kıyma

1 adet yumurta

1 adet rendelenmiş kuru soğan

Yarım demet maydanoz

 köfte baharı

 kimyon -Karabiber-Pul biber

Ekmek içi

Tuz

Köfteleri sarmak için;

2 adet yufka

Patlıcan Beğendi için;

4 adet patlıcan

2 yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

2 su bardağı soğuk süt

1 tutam muskat rendesi (Hindistan cevizi)

1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

Tuz

1 adet yumurtanın sarısı

Sos;

3 adet domates rendesi

1 yemek kaşığı biber salçası

3 diş sarımsak

5-6 dal taze fesleğen yoksa 1 tatlı kşğ kuru fesleğen

1 çay bardağı sıcak su

Bir kase yoğurt

Tuz

Karabiber  












YAPILIŞI

Patlıcanları birkaç yerinden çatal ile delerek ocakta közleyin. Közlediğiniz patlıcanların içlerini çıkarın ve ufak ufak doğrayıp her birinin üzerine bir çay kaşığı süt gezdirin. Bu arada köfte için gerekli malzemeleri bir kabın içine koyup iyice yoğurun. Kabın ağzını streç film ile kapatıp buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin. Beşamel sos için, tencereye tereyağını koyup eritin. Üzerine unu koyup, unun kokusu gidinceye kadar kavurun. Azar azar soğuk sütü ekleyip, orta ateşte sürekli çırparak sos kıvamına getirin. Sos kıvamına gelince muskat rendesini, tuzunu ve rendelenmiş kaşar peynirini ilave edip karıştırın ve ocaktan alın. Doğradığınız patlıcanları içine katıp karıştırın. Patlıcan beğendiniz hazır. İlk yufkanızı tezgaha serip kenarlarını düzleştirmek için kesin ve büyükçe bir dikdörtgen elde edin. Dinlendirdiğiniz köftenizi dolaptan alıp ikiye ayırın. İlk parçayı yassı bir rulo yapıp yufkanın kısa kenarı boyunca yayarak koyun ve kenarlarını kapatıp sarın. Diğer yufkanıza ve kalan köfteye de aynı işlemi yapın. İki adet yufkaya sarılı dikdörtgen köfteniz olacak. Yağlanmış ya da yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyun ve üzerine yumurta sarısı sürüp 160 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirin. Bu arada sos tavanıza domates rendesini koyup içine doğranmış sarımsaklarınızı ve biber salçasını ilave edin ve kavurmaya başlayın. Sıcak suyunu da koyup birkaç dakika daha pişirin ve tuzunu, karabiberini ekleyip ocağı kapatın. Doğranmış fesleğenleri ekleyip karıştırın. Pişen yufkalı köftelerinizi 2 parmak genişliğinde verev şekilde kesin. Servis tabağınıza birkaç kaşık patlıcan beğendi koyun. Üzerine dilimlediğiniz yufkalı köftelerinizden 1-2 dilim koyun. Her birinin üzerine önce bir tatlı kaşığı yoğurt daha sonrada domatesli sosunuzdan koyup sıcak servis yapın.


AFİYET OLSUN




No comments:

Post a Comment