Bu tarifi ilk kez Ihlamurcum blogunda gördüm, çok hoşuma gitti.
Değişik sebze tarifleri her zaman ilgimi çeker, denemek için mutlaka not alırım.
Bütün halde doldurulan karnabahar dolmasını daha önce duymamıştım, çocuklara karnabahar yedirmek için güzel bir fikir olabilir.
Ben daha önce"bütün lahana dolması" yapmıştım ama karnabahardan dolmayı ilk kez yaptım.
"Afiyetle Kalın"
Malzemeler;
1 adet orta boy karnabahar,
150 gram orta yağlı kıyma,
1 kahve fincanı pirinç,
1 adet orta boy kuru soğan,
1 çay bardağı zeytinyağı,
1 yemek kaşığı salça,
2 yemek kaşığı kuru nane,
1 çay kaşığı kırmızı pul biber,
Tuz.
Karnabarı yıkamak için;
3 yemek kaşığı sirke.
Karnabaharın dış yeşil yapraklarını keserek çıkarın.
Büyük bir kabın içine sirkeli su hazırlayın, karnabaharın temizlenmesi için 15 dakika sirkeli suyun içinde bekletin.
Karnabaharı sirkeli sudan çıkarın, iyice yıkayın.
Karnabaharın alt tarafında ki dallardan bir kaç tanesini kesin ve dolmalık harcı içine yerleştirebileceğiniz tüneller oluşturun.
Üst tarafından da bir kaç dalı kesip, çıkarabilirsiniz.
Dolmalık içi hazırlamak için;
Soğanı rendeleyin, kıyma-salça-pirinç ve tüm diğer baharatları, tuzu ve yağın yarısını ekleyip, dolmalık harcı iyice karıştırarak hazırlayın.
Karnabaharın ön yüzünden çıkardığınız dalların yerine iç harcından yerleştirip, üzerine karnabahar dalını tekrar yerleştirin.
Karnabaharın sığabileceği büyüklükte ki tencereye hazırladığınız karnabaharı yerleştirin.
Not;
Ben iç malzemesi dökülmesin diye alt tarafı yukarı bakacak şekilde yerleştirdim.
Tünel oluşturmak için çıkardığım dallardan karnabaharın kenarlarına destek yaptım.
Kalan yarım çay bardağı zeytinyağını karnabaharın üzerine gezdirin, tuzunu serpin.
3 su bardağı sıcak su ilave edip, kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte pişirin.
Karnabahar ve pirinçler piştiği zaman yemeğiniz hazır demektir.
Karnabaharı sığabileceği büyüklükteki yuvarlak servis tabağına düz bir şekilde aktarın.
Sıcak olarak, dilimleyerek servis yapın.
"Afiyet Olsun"
No comments:
Post a Comment